فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • غلام حسین حیدری صفحات 19-34

    خدا، جهان هستی را آفرید و مشیت لطف آمیز او مدیریت آن را بر عهده گرفت و انسان را به عنوان جانشین خود آفرید و مدیریت زمین را بدو واگذار کرد. در این مقال پس از تعریف و بیان ضرورت بحث مدیریت و تماشای سیمای مدیر در آیینه قرآن کریم به تماشا می نشینیم. پس از آن  ویژگی های مدیر مطلوب را در لسان روایات معصومان (ع) بررسی می کنیم. سپس موانع نهادینه شدن مدیریت قرآنی در جامعه را به بحث می نشینیم.

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت اسلامی، مدیریت رحمانی، قرآن
  • تیمور محمدی صفحات 35-52

    بی تردید اسلام دینی کامل و دربر دارنده تمامی قوانین و لوازم سعادت بشری بوده و قرآن کریم به عنوان نقشه راه این دین گرانقدر در جهت سعادت بشر بر پیامبر نازل شده است. از جمله مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر هر جامعه ای، رهبر و مدیر آن و کیفیت اداره جامعه از طرف وی می باشد و بهترین نوع مدیریت بر طبق معیارهای قرآنی و اسلامی، مدیریتی است که به عناصر و افراد امکان بدهد که خودشان را بر اساس معیارهای اسلامی اداره کنند، بنابراین توجه و تامل در آیات قرآن کریم نمایانگر نکات مهم و برجسته ای در زمینه مدیریت مبتنی بر تعالیم اسلامی است، نکاتی که می تواند راهگشای مشکلات بوده و راه سعادت و خوشبختی انسان ها را فراهم آورد. بدین ترتیب با توجه به اهمیت و جایگاه مدیریت در نظام اسلامی بر آن شدیم تا از منظر قرآن کریم با نگرش به جزءهای 1 تا 3 (تمام سوره بقره و بخشی از سوره آل عمران تا آیه 91) به تشریح مدیریت قرآنی بپردازیم.

    کلیدواژگان: مدیریت قرآنی، رهبری، سازمان، شغل، عملکرد، نظارت
  • تیمور محمدی صفحات 53-74

    بهترین مدیریت بر طبق معیارهای قرآنی و اسلامی، مدیریتی است که به عناصر و افراد امکان بدهد که خودشان را بر اساس معیارهای اسلامی اداره کنند، خودگردانی بر اساس معیارهای قرآن، این روح سیاست اداری در نظام اسلام است. مدیریت قرآنی، مدیریت متمرکز است، مقصود از متمرکز، وحدت مرجع تصمیم گیری، انسجام و هماهنگی بین نیروها و برقراری رابطه ارگانیک بین واحدها و بخش های تابعه در حوزه مدیریت است و در عین حال مدیریت قرآنی، مدیریتی است مشاوره جویانه، لیکن شورایی به معنی مصطلح نیست؛ اما مشاوره جویانه است. «وشاورهم فی الامر فإذا عزمت فتوکل علی الله» (آل عمران، 159). با توجه به اهمیت و جایگاه مدیریت در نظام اسلامی بر آن شدم تا از منظر قرآن، به تبیین و تشریح نگاه عادلانه و عاقلانه آیات نورانی از کلام حق بپردازم. باشد تا با الگوپذیری، مدیران در عرصه عمل نیز بتوانند تیوری های مدیریتی قرآنی را پیاده نمایند و به ویژه مردم عزیز کشورمان را از برکات این نوع مدیریت بهره مند سازند، بنابراین در این مقاله آموزه هایی از مدیریت در قرآن با نگرش به جزءهای چهارم، پنجم و ششم قرآن، یعنی سوره آل عمران از آیه 82 تا آخر، تمام سوره نساء و سوره مایده از ابتدا تا پایان آیه 82 مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: قرآن، مدیریت، مدیر، رهبری، سازمان
  • تقی گرگانی صفحات 75-90

    ضرورت مدیریت در زندگی اجتماعی، از بدیهیات بوده و هیچ نیازی به استدلال و برهان ندارد؛ زیرا زندگی اجتماعی هر چند در مجموعه ای بسیار اندک و کوچک، بدون داشتن مدیر و سازمان دهی خاص، سامان نیافته و به سرعت از هم پاشیده و متلاشی خواهد شد. در فرهنگ اصطلاحات، برای مدیریت تعاریف گوناگونی ارایه شده است. برخی، مدیریت را هنر دانسته و گفته اند: «هنر مدیریت، هدایت، ایجاد هماهنگی و نظارت بر تعداد زیادی از افراد برای نیل به هدف و یا مقصودی معین است» (ساروخانی، 1386: 766).قرآن کریم، کتابی که از سوی خداوند متعال و خالق و پرورش دهنده تمام موجودات از جمله انسان، نازل گردیده، بیان کننده نیازهای زندگی بشری برای رشد و تعالی و تکامل است و مدیریت قرآنی عبارت است از هنر کشف استعدادها، تجهیز، تحریک، تنظیم و هدایت نیروها به سمت هدف های الهی (حیدری، فصلنامه مدیریت آموزشی: 18).در این مقاله نگارنده از آیه 83 سوره مایده تا آخر سوره مایده و تمام سوره مایده و انعام و سوره انفال تا آخر آیه 40 را مورد بحث و تحلیل قرار داده و ویژگی ها، نقش ها و وظایف مدیران را به تصویر می کشد که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:*مدیران سازمان ها در ابلاغ دستورات می بایست از شیوه هایی استفاده کنند که همه افراد سازمان در جریان آن دستورات قرار گیرند. اطلاعات و دانش سازمانی باید رده بندی و طبقه بندی شود و مدیران نباید همه اطلاعات و دانسته های خود را در اختیار عموم کارکنان بگذارند، این امر ممکن است مشکلات و بحران هایی را برای سازمان ایجاد نماید.* از وظایف دیگر حوزه مدیریت ایجاد فضای رقابت و انگیزش و تکریم ارباب رجوع است.* داشتن هدف و برنامه، پاسخگویی، انتقاد پذیری، شایسته سالاری، توانمندی در ماموریت و رسالت.مدیران و... از نکات مهم مدیریتی اشاره شده در این مقاله است که در علم مدیریت امروزی جزء اصول مهم مدیریتی به شمار می روند. خلاصه این که مدیریت قرآن به جهت اتصال به علم مطلق الهی و عدم ابطال پذیری می تواند چالش ها و تنگناهای پیش روی مدیران و جامعه هزاره سوم را تبیین و مرتفع نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت، نقش ها و وظایف مدیر
  • نصرالله قشقایی صفحات 91-116

    در پژوهش حاضر به بررسی مهم ترین نکته های مدیریتی جزءهای 10، 11 و 12  قرآن کریم  پرداخته شده است. روش تحقیق تحلیلی- اسنادی می باشد. از دیدگاه جهان بینی توحیدی خدا مدیر و معمار جهان خلقت و تدبیر کننده شب و روز است، او نقشه هستی را با مدیریت بی بدیل خود چنان موزون و متعادل طراحی کرده است که با نظم و هماهنگی شگفت انگیزی در مدار تعیین شده خود به سوی هدف مشترکی به پیش رود. یافته های پژوهش نشان داد که نکته های مدیریتی استنباط شده از آیات قرآن برای همه عصرها و نسل ها و برای همه ازمنه و امکنه است. قرآن کریم در جزء های مذکور به الگوهای رهبری جوامع و سازمان ها توسط پیامبران (حضرت محمد، لوط، نوح، یونس، یوسف) اشاره دارد. در 3 جزء مذکور اهمیت، هدف، اصول و روش های مربوط به رهبری و مدیریت، بیان شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت، رهبری، قرآن
  • حمید سینا صفحات 117-134

    قرآن کریم، کتابی که از سوی پروردگار عالم و خالق و پرورش دهنده تمام موجودات از جمله انسان، نازل گردیده، بیان کننده نیازهای زندگی بشری برای رشد و تعالی و تکامل است، چنان که در آیات گهربار آن کتاب فرمود: «تبیانا لکل شیء».در این پژوهش تلاش شد تا با استعانت از آیات شریفه قرآن کریم و نهج البلاغه ویژگی های مدیریت اسلامی بررسی و تبیین گردیده و همچنین با مراجعه به تفسیر قرآن کریم که پل ارتباطی میان ذهن های خسته ما و آیات نورانی کلام الله است، دستورات و ارشادات آن منشور ربانی که نگاهی به حوزه علوم مدیریتی دارد، استخراج گردد. در این مقاله که از ابتدای جزء 13 (از ابتدای آیه 53 سوره یوسف) تا پایان جزء 15 (تا پایان آیه 74 از سوره کهف) می باشد، به ویژگی های مدیریتی از جمله: ویژگی های مشاوران، توجه به مهارت و علاقه شخصی کارکنان، خلاقیت، ریسک پذیری، توجه به سابقه افراد، احتمالات در برنامه ریزی، احتمالات در برنامه ریزی، احتمالات در برنامه ریزی، یادآوری اهداف، میانه روی در هزینه، دوری از وعده دادن، کیفیت کار و... پرداخته است. هدف از نوشتن این مقاله، فراهم آمدن نسخه ای کارآمد همراه با فهمی آسان برای عموم علاقه مندان به مباحث مدیریت اسلامی بوده است.

    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، مدیریت در قرآن، مدیریت اسلامی، رهبری
  • نیلوفر محمد طاهری صفحات 135-152

    پر واضح است که هریک از سوره های قرآن مجموعه ای منسجم و بهم پیوسته است که هدف واضح و روشنی را محقق می سازد، و هر آیه به وسیله روش های متفاوت این هدف را دنبال می کند. سوره های قرآن مانند زنجیره بهم پیوسته ای هستند که هر سوره با سوره های قبل و بعد از خود ارتباط معنایی دارد و از نظر هدف مکمل یکدیگرند. مدیریت اسلامی از موضوعاتی است که در برخی از سوره های قرآن تلویحا یا مستقیما به آن اشاره شده است و در نهایت هدف غایی همه سوره های قرآن رشد و اعتلای انسان و بارور ساختن استعدادهایش می باشد. در این مقاله ابتدا مفاهیمی از مدیریت، مدیریت اسلامی و وظایف مدیر از نظر اسلام بیان شده است. همچنین به بررسی نکات مدیریتی قرآن از ابتدای جزء 16 تا پایان جزء 18 می پردازد.

    کلیدواژگان: قرآن، مدیریت، مدیریت اسلامی
  • آزیتا جویباری صفحات 153-174

    قران کریم در طول تاریخ اسلام همواره منبع مهم تحقیق و پژوهش برای اندیشمندان اسلامی بوده است. بر اساس آیه 3 سوره یونس، خداوند برای اداره امور جهان، انسان را بعنوان جانشین خود آفرید و مدیریت زمین را بدو واگذار کرد. همچنین آیه 34 سوره بقره می فرماید: انسان از سوی خداوند متعال و آفریدگار هستی بخش رسالت و ماموریت دارد تا بر جهان هستی مدیریت نماید (حیدری تفرشی، 1386). وظیفه مسلمانی اقتضا می کند که در برابر فرمان الهی مطیع باشیم. پس با توجه به دستورالعمل مدیریتی که از سوی مدیران معصوم جامعه اسلامی صادر شده، ضرورت دارد تا با عمل به آن دستورها و الگوها قراردادن معصومان، مدیریتی را به کار گیریم که مورد رضایت و خشنودی پرودگار باشد. نگارنده در این مقاله در صدد است به تفسیر نکات مدیریتی از ابتدای جزء 19 تا پایان جزء 21 یا به عبارتی از ابتدای آیه 21 سوره مبارکه فرقان و سوره های شعرا، نمل، قصص، عنکبوت، روم، لقمان، سجده تا پایان آیه30 سوره مبارکه احزاب با رویکرد مدیریت در اسلام بپردازد.

    کلیدواژگان: قران، مدیریت، مدیریت اسلامی
  • زهرا شعرا صفحات 175-188

    با توجه به اهمیت و جایگاه مدیریت در نظام اسلامی بر آن شدیم تا از منظر قرآن، در جزء های 22، 23 و 24 به تبیین و تشریح نگاه عادلانه و عاقلانه آیات نورانی از کلام حق بپردازیم. باشد تا با الگوپذیری مدیریتی در عرصه عمل نیز بتوانیم تیوری های مدیریتی اسلام را پیاده نماییم و از برکات این نوع مدیریت بهره مند شویم. در این مقاله نکات مدیریتی در جزءهای مذکور که شامل سوره احزاب از آیه 31 نا پایان سوره و سوره های سبا، فاطر، یس، صافات، ص، زمر، غافر (مومن) به طور کامل و سوره فصلت از آغاز تا آیه 46 در سه مبحث عمده، «ضرورت مدیریت از دیدگاه قرآن»، «وظایف مدیر» و «صفات مدیر» مورد بررسی قرار گرفته است. وظایفی همچون داشتن هدف، داشتن برنامه مدون، تشریح وظایف، کیفیت مداری، عمل گرایی، مسئولیت پذیری و مسئولیت خواهی، نظارت، ارزشیابی، زمینه سازی، احترام به سنت های نیک، وحدت فرماندهی، نظرسنجی، تغییر و تحول، انجام اصلاحات از نزدیکان، بازسازی نیروها، سلسله مراتب اداری، برخورد قاطعانه با متخلفان و استفاده از نظام ارزشی در سازمان برای مدیر اسلامی بیان شده است و صفاتی همچون آگاه بودن مدیر، صبور بودن مدیر، نصیحت پذیری مدیر، عاقبت اندیشی و داشتن قلب سلیم لازمه شخصیت مدیر است.

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت قرآنی، وظایف مدیر
  • نیاز داد صفحات 189-208

    مدیریت یکی از مهم ترین و در عین حال از ظریف ترین کارهای انسانی است که برای خود ویژگی هایی دارد. چه بسا فقدان یکی از این خصوصیات، مایه رکود کار و نابسامانی اوضاع قلمرو مدیریت می شود. بعضی افراد، مدیریت را کاری ساده تلقی می کنند و تصور می کنند تنها داشتن مدرک مدیریت برای انجام کار کافی است و از نظر این گروه، مدیران لایق در هر جا، به فراوانی پیدا می شوند. در صورتی که از نظر کارشناسان مسایل مدیریت، واقعیت به گونه ای دیگر است. مدیر شایسته و کارساز کمتر از آن است که تصور می شود و راز آن این است که بخشی از ویژگی های مدیریت، موهبتی است که باید آفرینش در نهاد انسان به ودیعت بگذارد و هرگز با آموزش و دوره دیدن و درس خواندن، قابل تحصیل نیست و قرآن کریم در طول تاریخ گهربار اسلام، همواره منبعی مهم برای تحقیق و بررسی دانشمندان و اندیشمندان و مدیران بوده است. آثار گران سنگ و بزرگی که مفسران و محققان بزرگ بر محور قرآن کریم و عرصه های گوناگون از خود به یادگار گذاشته اند، گواهی روشن بر این واقعیت است. ما در این مقاله به بیان نکته های مدیریتی و ویژگی های مدیران در جزءهای 25، 26، 27، از آیه 47 سوره فصلت تا آخر سوره حدید پرداخته، امید است موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: قرآن، مدیریت، ویژگی مدیران
  • رضا یوسفی سعیدآبادی صفحات 209-224

    مدیریت فرایندی است چند بعدی و متشکل از مولفه هایی متنوع و ترکیب ساز که هر یک به جای خود می تواند پازل مدیریت قرآنی را تکمیل کند. مولفه ها و مقوله هایی چون جریمه خطاکار، تنوع جریمه های خطاکار، مبارزه با تملق اطرافیان، جبران اشتباه، تخصیص منابع، هشیاری درباره خطر جاسوسان، اصالت خانوادگی مدیران، ارایه الگو، حفظ وحدت و یکپارچگی، تبلیغات، سنخیت با ماهیت کار، ویژگی های مدیران، طبقه بندی اطلاعات، رابطه با خدا، بایکوت برخی از گروه ها، زندگی پاکیزه مدیران، نشاط در محیط کار، تفویض تصمیم گیری، پشتیبانی و حمایت از مدیران، معیارهای ارزشیابی از عملکرد، درد آشنایی، سعه صدر، خوش نامی، اذن و اجازه، فناوری و روش های ابتکاری، دلگرمی دادن به مدیر و خطر حسادت هر یک قطعاتی از پازل مدیریت هستند که در جایگاه شایسته و بایسته خود می توانند در ارایه الگویی موفق از مدیریت قرآنی را در عرصه جهانی به نمایش بگذارند.در این مقال همه مقوله های مدیریتی که در سه جزء پایانی قرآن کریم آمده، به ترتیب سوره ها استخراج و بررسی شده است. کوشیده ایم تا در ذیل هر آیه با توضیح مختصری اشارات مدیریتی آن را تبیین کنیم. پایان بخش مقاله ما جمع بندی و نتیجه گیری است.

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت قرآنی، ویژگی های مدیران
  • سید احمد میریان صفحات 225-236

    بحث در خصوص مدیریت سابقه‏ای بس کهن دارد؛ چرا که از روزی که بشر قدم بر عرصه خاکی نهاد و زندگی جمعی را آغاز نمود، تفکر مدیریت و سرپرستی همان اجتماع کوچک را در ذهن خود پرورش داد. در دنیای کنونی که علوم و دانش بشری از جهات مختلف رشد وتوسعه پیدا کرده و سازمان‏های عظیم صنعتی و تولیدی ایجاد شده است، مساله مهم، چگونگی اداره مجموعه‏ های بزرگ انسانی بوده است. پرواضح است که امروزه مباحث فراوانی پیرامون مدیریت مطرح گردیده و از زوایای مختلفی به آن نگریسته شده است. یکی از این موضوعات، آفات ریاست است که این پژوهش درصدد است تا از منظر قرآن و احادیث به تبیین و تشریح آن بپردازد.

    کلیدواژگان: آفات، مدیریت، قرآن، روایات
|
  • Pages 19-34

    Allah created the universe and kindly took its responsibility.  Then, He created human being, and assigned him as His representative on the earth.  In this paper, after defining and stating the necessity of the management discussion, the managers' characteristics are reviewed from the Quran's point of view.  Then, the managers' positive characteristics are discussed by referring to the Imams' traditions.  Finally, the obstacles that hinder the development of the Quranic management are taken into consideration.

    Keywords: management, Islamic management, The holy Quran, Allah's management
  • Pages 35-52

    Undoubtedly, Islam is a perfect religion, and includes all the rules needed to make human being prosperous, and the holy Quran is a map of the road of prosperity descended to the holy prophet. Among the most important factors that affect each society are its leader and the quality of the manager's administration. According to Islamic and Quranic norms, the best type of management is the one that lets people manage themselves based on the Islamic norms. So, by paying attention to and thinking of Quranic verses, we can obtain the significant and highlighted points in Islamic management. The points which can solve the problems, and provide human beings with prosperity. Therefore, regarding the status of management in the Islamic system, the researcher is to review chapter 1, 2, and 3 of the holy Quran, and elaborate the Quranic management.

    Keywords: Quranic Management, Leadership, organization, Job, performance, Supervision
  • Pages 53-74

    According to Islamic and Quranic criteria, the best kind of management is the one that lets people manage themselves based on religious norms.  Autonomy based on Quranic norms is the soul of official policy in the Islamic system.  The Quranic management is focused one.  It means that there is solidarity in decision making, unity and coordination among staff, and organizational relationships among the units, and their related sections.  However, the Quranic management is based on counseling which is somehow different from the routine counseling.  Regarding the importance and status of management in the Islamic system, I decided to elaborate the Allah's verses point of view about the management which are fair and logical let Iranian people enjoy its blessing.  The present paper concentrates on Chapters 4, 5, and 6 of the holy Quran.

    Keywords: The holy Quran, management, Manager, Leadership, organization
  • Pages 75-90

    The necessity of management in social life is an axiomatic issue, and does not need to be proved.  The reason is that a social life, even in a very small size, will not survive without a manager, or a special planning.  There are different definitions given in dictionaries for the word "management".  Some believe that it is art and say that, "the art of management is guidance, establishing coordination, and supervision of a lot of people in order to achieve a predetermined goal or purpose," Saroukhani, 2007, p. 766).  The holy Quran, has been descended by Allah,  the creator of all creatures.  A book that elaborates the needs of people's life in order to grow and evolve.  The Quranic management includes the art of discovering, equipping, stimulating, adjusting, and leading the work forces toward the Allah's goals (Heidari, Educational Management Quarterly, p.18).  In this paper, Chapters 7, 8, and 9 of the holy Quran is investigated in order to depict the managers' characteristics, roles, and duties.

    Keywords: management, Quranic Management, managers' characteristics
  • Pages 91-116

    In this study, the most significant points of management which are referred to in Chapters 10, 11, and 12 of the holy Quran are discussed.  The research method is analytical and documentary.  From the religious point of view, Allah is the creator and the architecture of the universe, and the adjuster of the day and night.  He has designed the universe in a way that  everything is in its place and rotates in its special orbit to meet its preplanned shared destination.  The findings of the study showed that the managements points induced from the holy Quran's verses are valid for all places and periods.  The holy Quran, in the given Chapters refers to the patterns of leading the societies and organizations by holy prophets.  In these Chapters, The importance, goal, principles, and methods of leadership and management have been stated.

    Keywords: management, Leadership, The holy Quran
  • Pages 117-134

    The holy Quran is a book descended by Allah for all the creatures including human beings and illustrates their needs in order to evolve and grow.  This study is an attempt to elaborate the characteristics of managers with reference to the verses of the holy Quran and Nahjolbalaqeh.  In addition, by referring to the interpretation of the holy Quran, a bridge has been built between our exhausted minds and the Allah's holy verses.  Therefore, the heavenly orders were obtained from the three given Chapters.  The obtained managers' characteristics are as follows: the counselors' characteristics, the staff's skills and personal interest, creativity, risk taking, staff's background, probability in planning, the reminding of goals, moderation in expenses, avoidance of promising, and  work quality. The final purpose of this study is to provide those interested in the discussion of Islamic management with a comprehensible version of this issue.

    Keywords: The holy Quran, Nahjolbalaqeh, Management in the holy Quran, Islamic management, Leadership
  • Pages 135-152

    It is crystal clear that each of the chapters of the holy Quran is a coherent collection which has an obvious purpose, and each verse of the given chapter follows the same purpose.  The holy Quran chapters are like a chain that each is semantically connected to the preceding and the following ones, and they are complementary concerning their purpose.  The Islamic management is among those subjects that are mentioned in the holy Quran both implicitly and straightforwardly.  The ultimate goal of the holy Quran is to promote human being's status and to flourish their aptitude.  In this paper, at first, some terms related to management, Islamic management, and managers' duties are stated from the point of view of Islamic religion. In addition, the management points stated in the holy Quran in chapters 16, 17, and 18 are discussed.

    Keywords: The holy Quran, management, Islamic management
  • Pages 153-174

    Historically, the holy Quran has been a significant source for Islamic thinkers.  Based on the Verse 3, Chapter Younis, Allah created human beings, and assigned him as His representative on the earth to manage the world.  According to Verse 34, Chapter Baqareh, human beings are in charge of the world, a mission that has been assigned by Allah (Heidari Tafreshi, 2007).  The duty of each Moslem is to obey Allah.  Hence, regarding the management guidelines, issued by holy leaders of each society, it is necessary to follow these orders and patterns, and manage the affairs in a way that satisfies Allah.  In this regard, the writer of this paper is to obtain the management points mentioned in Chapters 19, 20, and 21 of the holy Quran.

    Keywords: The holy Quran, management, Islamic management
  • Pages 175-188

    Regarding the importance and status of management in the Islamic system, we decided to elaborate it with reference to Allah's fair and logical view in Chapters 22, 23, and 24 of the holy Quran.  It is hoped that by following this management model practically, we would be able to enjoy the advantages of this type of management.  In this paper, the three main subjects of "the necessity of management from the holy Quran point of view", "the duties of managers", and "managers' characteristics" are discussed.  The duties of managers are as follows: having goal and comprehensive program, elaboration of tasks, quality orientation, responsibility, supervision, evaluation, initiation, respect to good traditions, the unity in commanding, opinion polling, change, reformation, staff promotion, official hierarchy, coping with the rule breakers, and following the system of values. The managers' characteristics, discussed in this paper, are as follows: awareness, patience, acceptance of others' ideas, providence, and mental heath.

    Keywords: management, Quranic Management, managers' characteristics
  • Pages 189-208

    Management is one of the most important and delicate humane activities which has its own features.  Perhaps, the lack of one of these features causes the violation of the management discipline.  Some believe that management is a simple activity, and think that holding a degree in management is enough, and from their point of view, capable managers can be found every where.  However, management experts do not accept this.  There are not enough capable and qualified managers, and the secret is that a part of the management features is a blessing bestowed to human beings.  This is not learned by reading, education, and training, and the holy Quran, a long with the remarkable history of Islam, has continually been an important source for research done by scientists, thinkers, and managers.   The evidence which proves this fact is the works of great researchers and interpreters whose main reference has been the holy Quran.  This paper is to state the management points included in Chapters 25, 26, and 27 of the holy Quran.  The writer hopes the outcome will be beneficial.

    Keywords: The holy Quran, management, Managers' features
  • Pages 209-224

    The management is a multidimensional process and consists of various components; each of them can do the puzzle of the Quranic management.  The components which can do the puzzle of the management, and have suitable position in the presenting a successful pattern of the Quranic management to the world are:  the criminal punishment, the variety in the punishment, cope with flattery, compensation, budgeting, being alert against the spying, the managers' family background, presenting the pattern, solidarity and coherence,  advertisement, coordination with the nature of duty, managers' characteristics, information classification, relationship with Allah, Boycotting of some groups, managers, healthy life, joy in the work climate, assigning decision making, support of managers, the criteria for performance evaluation, getting familiar with the staff's pains, patience, fame, permission, technology and innovation.  In this paper, all the management points in the last three Chapters of the holy Quran have been obtained, and briefly elaborated.

    Keywords: management, Quranic Management, managers' characteristics
  • Pages 225-236

    The discussion of management is historical, because from the very beginning of the existence of human being on the earth, he has had the idea of managing that small community in his mind.  Nowadays, at the time that human knowledge has developed in different aspects, and magnificent industrial organizations have been established, the important issue is how to manage the great collections of people.   It is crystal clear that there has been ample discussion about management, and it has been considered from various aspects.  One of the issues in this regard is the obstacles against leadership which the present study is to consider from the point of view of the holy Quran and traditions.

    Keywords: Obstacles, management, The holy Quran, Traditions